Министърът на отбраната на САЩ: Трябва да засилим присъствието си в Арктика

Министърът на отбраната на САЩ: Трябва да засилим присъствието си в Арктика

Министърът на отбраната на САЩ: Трябва да засилим присъствието си в Арктика

Съединените щати трябва да засилят присъствието си в Арктика и да обърнат внимание на тази все по-важна и развиваща се част от света, заяви американският министър на отбраната Джим Матис, цитиран от Ройтерс.

При посещение в Аляска Матис отбеляза, че затоплянето на Арктика разкрива нови морски маршрути и залежи на петрол и полезни изкопаеми, предава БТА.

Смята се, че в този регион има повече залежи на петрол и газ, отколкото в Саудитска Арабия и Русия. Затоплянето на Арктика увеличава вероятността за надпревара за ресурси в региона, отбелязва Ройтерс.

"Така че истината е, че ще трябва да реагираме на развитията в Арктика. Тя ще се открие не само за транспорт, но и за изследването на енергийни ресурси", каза Матис. Той спомена за увеличаване на присъствието на американската брегова охрана в региона.

И САЩ, и Русия проявяват интерес към ускореното проучване на Арктика, като Русия засили военното си присъствие на север. Русия, която е в процес на основно превъоръжаване, инициира най-значителното укрепване на позициите си в Арктика след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., отбелязва Ройтерс.

Под ръководството на президента Владимир Путин Русия бърза да отвори наново изоставените съветски военни, военновъздушни и радарни бази на отдалечени арктически острови и да изгради нови такива, претендирайки за почти половин милион квадратни мили в Арктика.

Китай също проявява интерес към Арктика в рамките на нова инициатива на президента Си Цзинпин. Нарастващото китайско присъствие в региона породи притеснения на арктическите държави за дългосрочните цели на Китай, които биха могли да включват и разполагане на войски, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ