Москва се закани да отвърне, ако НАТО приближи ядрената си инфраструктура до руската граница

Москва се закани да отвърне, ако НАТО приближи ядрената си инфраструктура до руската граница

Москва ще предприеме адекватни предпазни мерки, ако НАТО разположи ядрени сили и инфраструктура по-близо до граница на Русия. Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от Ройтерс.

„Ще трябва да отговорим… като вземем адекватни превантивни мерки, които ще гарантират надеждността на сдържането“, каза Грушко, цитиран от информационната агенция Интерфакс.

По думите му Москва няма враждебни намерения по отношение на Финландия и Швеция и не вижда „истински“ причини за присъединяването на тези две страни към НАТО.

Той също така повтори по-ранното изявление на Кремъл, че отговорът на Москва на евентуалното разширяване на НАТО ще зависи от това колко близо до границите на Русия ще се приближи присъствието на алианса и каква ще бъде разположената военната инфраструктура.

Коментарът идва, след като в четвъртък Финландия обяви плановете си да кандидатства за членство във военният алианс. Ходът на Хелзинки, който вероятно ще бъде последван и от Швеция, изправя Путин пред ситуация, която самият той заяви, че иска да предотврати с войната си в Украйна – ново разрастване на НАТО.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ