Москва за случая „Навални“: Германските лекари бързат със заключенията

Москва за случая „Навални“: Германските лекари бързат със заключенията

Москва за случая „Навални“: Германските лекари бързат със заключенията

Медиците, които лекуват руския опозиционер Алексей Навални в берлинската болница „Шарите“, прибързват с твърдението, че той е бил отровен. Това заяви Дмитрий Песков, говорителят на пресслужбата на президента Владимир Путин, пред журналисти.

„Медицинският анализ на нашите доктори абсолютно съвпада с този на германските. Но заключенията се различават. Не разбираме защо германските ни колеги бързат толкова. Субстанцията все още не е установена“, коментира Песков, цитиран от „Франс Прес“.

Той отбеляза, че обвиненията, че руските власти са отровили Навални са „горещ въздух“ и не могат да бъдат взети насериозно.

В отговор на призивите на Франция за провеждане на бързо и прозрачно разследване по случая говорителят сподели, че към момента Москва не вижда основания да назначи такова, тъй като не е ясно каква субстанция е причинила влошаването на състоянието на Навални, нито дали става дума за отравяне, предаде ТАСС. „До момента всичко, което можем да кажем, е, че пациентът е в кома“, каза Песков.

Според него в своето изявление германската клиника не предоставя нова информация за опозиционния лидер. „Фактът, че има ниска холинестераза беше установен от нашите медици в първите часове в болницата в Омск... Обадихме се и попитахме доктора какво означава това. Никой от нас не знаеше. Един обикновен човек няма представа какво е холинестераза. Нищо не знаех за нея довчера“, подчерта говорителят.

Към момента няма обяснение за ниските нива на холинестераза, руските лекари имат готовност да предоставят първите проби, взети от Навални, и приканват колегите си в Берлин да обменят информация.

На 20 август опозиционерът изпадна в безсъзнание по време на полет към Москва. Това наложи аварийното кацане на самолета в сибирския град Томск, където бе хоспитализиран до събота, когато германски екип го транспортира до клиниката „Шарите“ по инициатива на словенския активист и кинопродуцент Яка Бизил.

Животът на Навални вече е извън опасност, но продължава да е в тежко състояние, възможно е нервната му система да не се възстанови напълно.

Реакцията на лекарите подсказва, че е възможно той да е бил отровен с препарата „Новичок“, използван срещу агента Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Той блокира производството на ензима холинестераза, каквото се наблюдава и при Навални, пише „Дойче веле“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ