МВнР: От Одеса за България ще потеглят два автобуса с общо 110 души

МВнР: От Одеса за България ще потеглят два автобуса с общо 110 души

МВнР: От Одеса за България ще потеглят два автобуса с общо 110 души

Продължават усилията за осигуряване на коридор за извеждане на българите от Киев. След като бе вдигната забраната за движение по пътната инфраструктура на Одеска област, днес от Одеса за България ще потеглят нови два автобуса с общо 110 български граждани. Осигурен е полицейски ескорт, съобщават от министерството на външните работи. Дипломатическата ни мисия в украинската столица е в постоянен контакт с българските граждани, които получават необходимата информация и указания на място. 

Междувременно, през българо-румънската граница у нас продължават да пристигат бежанци от Украйна. До обяд на граничния пункт до Дунаркулак пристигнаха три автобуса. Има и хора, които са успели да стигнат до България с личните си коли, предава БНТ

Хората, които влизат днес в България, идват предимно от Одеса. Описват ситуацията, от която бягат, така - "тихо е, но си в очакване". Наташа, с майка си и с децата, идва с кола, чакали са на границата повече от 24 часа. "Много хора искат да се спасят от това, страшното дело, дето се твори в Украйна", казва Наташа. 

Войната разделя много семейства. "Става все по-страшно. Но майка ми не иска да напусне, тя е в Арцес, Одеска област. Има хора, които не могат да напуснат домовете и земята си", разказва пред БНТ Ина Звездон. 

Юля е в автобуса от Одеса, но е тръгнала от Киев. Успяла е да излезе от града преди да го блокират. "Европейските страни ни помагат и ние сме благодарни, но имаме нужда Русия да бъде спряна, защото тя завзема домовете ни, разрушава ги, убива хора и това трябва да бъде спряно, а Путин - наказан", казва Юля. 

Припомняме, че българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция ,,Ситуационния център‘‘ на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

  • Три имена;
  • Телефон за връзка;
  • Местонахождение (населено място и адрес);
  • Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

  1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,
  2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.
  3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg. 

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти  влизат и пребивават на територията на ЕС /т.е. и в България / без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ