НАСА тества дали може да ни предпази от „Армагедон“

От сюжет на филм с участието на Брус Уилис и Лив Тайлър сега взривяването на астероид, което да ни предпази от края на света, е все по-възможно и в реалния живот.

От космодрум в американския щат Калифорния късно снощи НАСА изпрати в Космоса летателен апарат на тестова мисия, която да провери дали технологиите могат да спасят Земята от потенциално опасен астероид в бъдеще.

Целта на мисията, наречена DART (Double Asteroid Redirection Test), е да демонстрира техника за планетарна защита, известна като кинетичен удар, съобщават от космическата агенция. Мишената е двоичната астероидна система (два астероида с обща орбита – бел. ред.), състояща се от астероидите „Дидимос“ и „Диморфос“, засечени за първи път преди повече от десетилетие.

Космическият „защитник“ е приблизително с размери на малък лек автомобил и ще използва автономна технология, за да се блъсне в „Диморфос“, за да измести орбитата му.

От Земята ударът ще се наблюдава с телескопи, а от DART преди сблъсъка ще се отдели малък спътник CubeSat, произведен от Италианската космическа агенция, за да даде по-близка гледна точка към случващото се.

За изстрелването НАСА отново си партнира със SpaceX. Компанията предоставя двустепенната ракета за многократно ползване Falcon 9. Корабът вече се е отделил от втората степен на ракетата и се движи самостоятелно към астероида.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ