Нобеловите награди няма да въвеждат квоти по полов признак

Нобеловите награди няма да въвеждат квоти по полов признак

Нобеловите награди няма да въвеждат квоти по полов признак

Нобеловите награди няма да въвеждат квоти по полов признак. Това съобщи Горан Хансон, председател на Кралската шведска академия на науките, която връчва отличията.

„Решението е в тон със завета на Алфред Нобел. Жалко е, че толкова малко жени получават отличието, което е пряко отражение на несправедливите условия на развитие на нашето общество“, коментира Хансон.

Едва 10% от професорите в Западна Европа и Северна Америка са жени. Още по-малко са те в Източна Азия. Поредното отличие вчера - за икономика, бе присъдено на трима мъже икономисти, работещи в САЩ, което даде повод на критиците отново да подчертаят, че и тази година жените в науката са пренебрегнати.

„Наградата ще продължи да се връчва на онези, които най-много са заслужили и са допринесли с най-значими достижения. Но ще се стремим да каним повече жени, които да имат правото да правят номинации“, добави той.  

От учредяването на Нобеловите награди през 1901 г. от общо 975 награди 59 от тях са били връчени на жени. От тях 6 са отказали наградата, като 4 от тях са били принудени от техните родни държави да не приемат награждаването.

Първата е Мария Кюри, която през 1903 г. заедно със съпруга си Пиер Кюри и Хенри Бекерел получават Нобелова награда по физика за развитието на теорията за радиоактивността. През 1911 г. Мария Кюри става първата, получила втора Нобелова награда – тя е по химия за откритието на елементите полониум и радиум.

Тази година единствената отличена жена бе Мария Реса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ