Новият митнически режим на Великобритания след Brexit

Новият митнически режим на Великобритания след Brexit

Новият митнически режим на Великобритания след Brexit

Великобритания обяви нов митнически режим, който ще замени този на ЕС за страни извън блока, като запазва налог от 10 процента за автомобилите, но орязва митата за внос, който участва в британските вериги на доставки, предаде Ройтерс.

След излизането си от ЕС Великобритания договаря споразумения за свободна търговия със страните по света и цели да постигне сделки, обхващащи 80 процента от британската търговия до 2022 година.

Новият митнически режим, който ще бъде в сила от януари 2021 година, е отдалечаване от определяната от някои британски представители като "прекалено сложна система на ЕС" и същевременно е заявка за британската позиция в търговските преговори със САЩ и европейския блок, пише БТА.

Великобритания уточни, че режимът, наречен Глобални мита на Обединеното кралство, ще бъде по-прост и по-евтин от митническия режим на ЕС със страните извън блока. Ще се отнася за страни, с които Великобритания не се е договорила и отменя всички мита под 2 процента.

По думите на британския министър за международна търговия Лиз Тръс новият митнически режим ще намали бюрокрацията и цените на хиляди продукти за ежедневни нужди. Ще бъдат премахнати митата при много категории продукти, като 60 на сто от вноса е безмитен по правилата на Световната търговска организация или въз основа на съществуващ преференциален достъп.

Великобритания ще запази митата за продукти от конкурентни сектори като селското стопанство, автомобилопроизводството и рибарството, а ще отмени митата върху внос за 30 милиарда британски лири (37 милиарда долара), който влиза в британските вериги за доставки.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ