Няма решение за ирландската граница - няма сделка за Брекзит!

Няма решение за ирландската граница - няма сделка за Брекзит!

Европейският съюз няма да сключи с Великобритания споразумение за напускане и/или да й даде преходен период след Брекзит, ако няма сделка, предотвратяваща "твърда" граница в Ирландия. Това заяви днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.
По-рано днес британският министър-председател Тереза Мей анонсира, че споразумението за напускане е готово на 95%.

„Все още не сме на 100% и това, което липсва е решение по въпроса за Ирландия”, контрира обаче задочно Барние на обща пресконференция с словашкия министър-председател Петер Пелегрини. "Без такова решение няма да има споразумение и няма да има преходен период. Това е сигурно!", подчерта той.
По думите му ЕС се стреми да подобри своето предложение за т.нар. подсигуряване, насочено към запазване на ирландската граница, отворена независимо от последиците от Брекзит, но то трябва да бъде приложимо, работещо и при всякакви условия.
"То не може да има крайна дата. Трябва да бъде приложимо, ако и докато не бъде намерено друго решение", заяви Барние.
В отделно изказване по белгийската телевизия Ер Те Бе Еф той заяви, че засега не може да обяви, че постигането на сделка е близо.
В същото време политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг твърди, че Великобритания и ЕС могат да постигнат достатъчен напредък за споразумение до края на седмицата.
"На министрите е казано да бъдат готови за ново правителствено заседание, може би дори в края на тази седмица, защото е възможно дотогава да има достатъчно движение за натискане на копчето за сделка", заяви тя в Туитър. Не е ясно откъде Кюнсбърг черпи такъв оптимизъм, особено на фона на днешното изказване на Тереза Мей, която също потвърди пред членовете на кабинета, че Великобритания има нужда от повече време, за да бъде намерено решение на въпроса с ирландската граница, който е последното препятствие за постигане на споразумение за Брекзит.

"(Мей) каза, че споразумението за напускане е завършено на 95 процента, но във връзка със Северна Ирландия има редица въпроси, които все още трябва да уредим, а те са най-трудните", заяви говорител на правителството. "Великобритания трябва да се стреми да постигне споразумение колкото може по-скоро, но това не бива да става на всяка цена", е коментирала още Мей пред министрите.

Зациклянето на казуса с Ирландия оставя много малък шанс за постигане на сделка навреме, за да се свика среща на лидерите от ЕС през ноември за одобряване на споразумението. Принципно, цялостна сделка включва две части: споразумение за напускане и рамка за бъдещите отношения. Напредък по въпроса за ирландската граница може да "подпечата" споразумението за напускане, но няма да има окончателна сделка, докато не бъдат уредени също всички подробности на бъдещата рамка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ