"Ню Йорк таймс": Епстайн доскоро бил под наблюдение за риск от самоубийство

Manager News

Обстоятелствата около смъртта на финансовия магнат Джефри Епстайн продължават да са основна тема в западния печат, предава БТА.

"В затвор с намален персонал Епстийн не е бил проверяван с часове, а един от пазачите е бил там по заместителство", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Един от двамата души, които са охранявали Джефри Епстайн, когато той изглежда се е обесил, не е бил пълноправен затворнически пазач, а нито един от двамата не е проверил Епстайн в продължение на часове преди да бъде открито тялото му, пише изданието.

Министърът на правосъдието Уилям Бар, който отговаря за федералните затвори, остро разкритикува управлението на федералния затвор в Манхатън, където в събота сутринта бе намерено тялото на Джефри Епстайн, обвинен в сексуална злоупотреба с десетки непълнолетни момичета.

Бар се зарече, че ще се разбере какво се е случило и че отговорните лица ще си понесат последствията.

Бар уточни, че смъртта на Епстайн няма да спре разследването на други лица, които може да са му помагали в сексуалния трафик на непълнолетни момичета. Вчера агенти на ФБР претърсиха частния остров на Епстайн в американските Вирджински острови за документи, снимки, видеозаписи, компютри и други материали.

В деня на смъртта си Епстайн не е бил проверяван от няколко часа, въпреки че в това отделение затворниците трябва да бъдат проверявани на всеки половин час. Освен това един от двамата пазачи е бил там по заместителство. Не се казва къде обичайно е работел той.

Един от пазачите е работел извънредно пет поредни дни, а другият също е работел извънредно в този ден.

Епстийн е бил сам в килията си. Съгласно обичайната процедура в килията му е трябвало да има още един затворник, но съкилийникът му е бил прехвърлен неотдавна на друго място и не е бил заменен.

Освен това Епстайн доскоро преди смъртта си е бил под наблюдение за риск от самоубийство, а решението да бъде изваден от това наблюдение е трябвало да бъде взето от няколко високопоставени служители на затвора, включително главния му психолог, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар е подложен на растящ натиск да обясни пропуските в спазването на процедурите в затвора, където беше намерен мъртъв обвиненият в сексуален трафик на непълнолетни момичета милиардер Джефри Епстайн, пише в. "Гардиън".

Според пожелал анонимност източник Епстайн бил намерен обесен с чаршаф няколко дни, след като е бил изваден от програмата за специално следене заради риск от самоубийство.

Положението допълнително се усложни с порой от конспиративни теории в социалните мрежи заради връзките на Епстийн с множество високопоставени хора. Доналд Тръмп дори ретуитна твърдение, че Бил и Хилари Клинтън са замесени в смъртта на Епстайн, отбелязва "Гардиън".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ