"Ню Йорк таймс": Колко са починалите от Ковид? Не питайте президента Тръмп

Ню Йорк таймс: Колко са починалите от Ковид? Не питайте президента Тръмп

"Ню Йорк таймс": Колко са починалите от Ковид? Не питайте президента Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази скептицизъм за броя на починалите от коронавируса, който му бе съобщен от неговите собствени експерти, пише в редакционен материал в. "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че през последните седмици Тръмп изразява недоволство от броя на съобщаваните смъртни случаи от COVID-19, предаде БТА. 

Броят на починалите, извън всякакво съмнение, буди съжаление: в САЩ смъртните случаи от коронавируса са над 85 000, а случаите на заразяване са 1,4 милиона. Много експерти по обществено здраве обаче, включително и от правителството на Тръмп, твърдят, че не са преброени всички смъртни случаи и случаи на заразяване. Въпреки това президентът Тръмп и някои високопоставени членове на правителството изглежда подозират, че броят на починалите от Ковид-19 е завишен. Дебатът за точността на данните, представени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, се е превърнал в толкова гореща тема за Белия дом, че специалният екип за борба с коронавируса прави повторна оценка на броя на смъртните случаи като част от "по-голяма проверка на въпроси, свързани с качеството на данните", заяви правителствен служител пред "Ню Йорк таймс".

Белият дом трябва да направи тази проверка прозрачно и да оповести ако има неизвестни досега опасения. Да се знае колко американци са починали от заболяването е жизненоважно при организирането на ответната реакция. Подобно на много други въпроси, свързани с пандемията, въпросът за броя на смъртните случаи стана причина за объркване в обществото и партийно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ