Виктория Нюланд: Ако в Украйна има атака с биологично оръжие, зад нея ще стоят руснаците

Виктория Нюланд: Ако в Украйна има атака с биологично оръжие, зад нея ще стоят руснаците

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че ако в Украйна се проведе атака с биологично оръжие, вината за това със сигурност ще носят руснаците.

По време на изслушване в американския Сенат тя заяви, че в Украйна има съоръжения за биологични изследвания.

Нейният коментар бе в отговор на въпрос на сенатора републиканец Марк Рубио, който каза, че „руските пропагандни групи пускат информация, че са разкрили заговор на украинците за използване на биологични оръжия в страната с координацията“.

„Украйна разполага със съоръжения за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските сили може да опитат да поемат контрол над тях. Работим с украинците за това как да предотвратим попадането на изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Рубио я попита, дали има съмнение „че ако има атака или инцидент с биологични оръжия, зад това 100% ще стоят руснаците".

„За мен няма съмнение. Това е класическа руска техника – да обвиниш другия за нещо, което самият ти смяташ да направиш“, каза Нюланд.

 

Изявлението на Нюланд предизвика външна реакция - китайското външно министерство призова Вашингтон да разкрият подробности за биологичните лаборатории в Украйна, финансирани от САЩ.

Говорителят на министерството Джао Лиджиан заяви пред репортери, че името на здравето и безопасността на хората в Украйна, съседните регион и целия свят, всички заинтересовани страни трябва да гарантират безопасността на лабораториите.

„И по-специално САЩ, които познават най-добре тези лаборатории, трябва да представят информация за тях възможно най-бързо, включително за съхраняваните там вируси и за изследванията, които са били провеждани“, коментира Джао.

Паралелно с Пекин, Кремъл също надигна глас и влезе в директна словесна атака с призив, че САЩ са длъжни да разкрият повече подробности по темата. " Ще бъде интересно за целия свят да научи какво се е разработвало в биолабораториите в Украйна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова е далеч по-настъпателна. Тя директно обвини, че става дума за "разработване на биологично оръжие". 

"Американското министерство на отбраната и администрацията на президента на САЩ са длъжни официално да запознаят международната общност с тези програми, които се изпълняват в Украйна", заяви тя на брифинг, цитирана РИА Новости. Захарова зададе и серия от остри въпроси за биоматериалите от лабораториите.
"Мога ли да попитам унищожени ли са биоматериалите от тези лаборатории? Как бяха унищожени? Всичко ли беше унищожено? ... Унищожено ли беше или не беше? И как може да се провери това сега? Кой ще даде гаранции, че не са попаднали в ръцете на  екстремисти или националисти?", атакува Захарова.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ