Официално: САЩ не обмислят санкции срещу България

Официално: САЩ не обмислят санкции срещу България

В деня на визитата на премиера Кирил Петков в Скопия Държавният департамент на САЩ официално отхвърли възможността за евентуално налагане на санкции срещу страната ни заради РС Македония. 

Посолството на САЩ у нас разпространи изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс "в отговор на журналистически запитвания"

"Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство. Убедени сме, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема“, се казва в изявлението.

Позицията на Държавния департамент идва след интервюто пред македонската редакция на "Гласът на Америка", в което конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени заяви, че налагането на санкции от САЩ на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си.

Щатски конгресмен не изключва санкции за България, ако продължим да блокираме Скопие за ЕС

По-рано днес започна официалната част от посещението на министър-председателя Кирил Петков и ръководената от него правителствена делегация в Република Северна Македония. Българската делегация беше посрещната пред сградата на правителството в Скопие с държавни и военни почести от министър-председателя Димитър Ковачевски, предаде БТА.
Ковачевски бе придружен от Горан Мисовски - подпредседател на парламента в Република Северна Македония, Боян Маричич - вицепремиер по европейските въпроси, Буяр Османи - министър на външните работи и Благой Бочварски - министър на транспорта.

Според дневния ред на посещението премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков ще имат среща на четири очи, след която двама ще направят общо изявление пред медиите. От пресслужбата на Министерския съвет посочиха, че посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.
Очаква се по-късно днес вицепремиерът на Република Северна Македония Боян Маричич да проведе среща с Кристиан Вигенин, заместник-председател на българския парламент. Външните министри на Република Северна Македония и Република България - Буяр Османи и Теодора Генчовска, както и министрите на транспорта и съобщенията на двете държави Благой Бочварски и Николай Събев, също ще проведат двустранни разговори. Програмата на посещението предвижда и пленарна среща на двете делегации.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ