ООН: Ивицата Газа е на ръба на войната

ООН: Ивицата Газа е на ръба на войната

ООН: Ивицата Газа е на ръба на войната

Последното избухване на насилие между Израел и палестинското движение Хамас поставя ивицата Газа на ръба на войната, заяви пред Съвета за сигурност на ООН координаторът на организацията за Близкия изток Николай Младенов, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

"Последният цикъл от атаки е предупреждение към всички нас колко много сме на ръба на войната всеки ден", каза Младенов във видеоконферентна връзка от Ерусалим.

Съветът за сигурност се събра на извънредно заседание по искане на САЩ, които искаха да се приеме декларация, осъждаща ракетния и минометен обстрел по Израел, извършен във вторник от въоръжените крила на Хамас и "Ислямски джихад", предава БТА.

Израелската армия в отговор удари десетки цели в ивицата Газа.

Младенов заяви, че международната общност трябва "недвусмислено да осъди" обстрела на Хамас по Израел, но добави, че "опасната ескалация" трябва да се разгледа в контекста на протичащите от два месеца протести на границата на ивицата Газа с Израел, в които при израелска стрелба бяха убити 110 палестинци, а още повече бяха ранени.

Непостоянният член на Съвета Кувейт, който представлява арабските страни, блокира американското предложение и изтъкна, че е внесъл своя проекторезолюция за решаване на кризата.

Кувейт настоява тази седмица да се гласува неговия проект, в който се призовава да се разгледат "мерки за гарантиране сигурността и защитата на палестинското цивилно население" в палестинските територии и ивицата Газа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ