Орбан иска бързо гласуване на нова версия на "анти Сорос" закон

Орбан иска бързо гласуване на нова версия на анти Сорос закон

Орбан иска бързо гласуване на нова версия на "анти Сорос" закон

Правителството на Унгария внася в парламента нова версия на закона, станал известен като "анти Сорос", която предвижда да се санкционират организации, обвинени в подкрепа или финансиране на незаконна имиграция, предаде Ройтерс.

Законът е част от кампанията на десния премиер Виктор Орбан срещу родения в Унгария американски финансист Джордж Сорос, известен с подкрепата за либерални каузи, припомня БТА.

Държавният секретар Чаба Дьомьотьор обяви на пресконференция, правителството иска парламентът да го приеме възможно най-скоро.
Орбан, който е на власт от 2010 г., увеличи контрола си над медиите и от години изразява враждебност към имигрантите. Това настрои срещу него Европейския съюз, който субсидира Унгария с милиарди евро годишно.

Сорос бе заклеймен в кампанията на Орбан за изборите през април, в които премиерът убедително спечели трети мандат. Антиимигрантските му позиции са популярни сред избирателите в селските райони на страната.

Орбан обвинява Сорос и финансираните от него неправителствени организации в заговор да подкопаят унгарската култура, като залеят страната с мигранти. Сорос многократно е отричал това.

"Това е законова рамка и от съда зависи как да квалифицира някои действия", каза Дьомьотьор.

Съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел вчера предупреди, че Орбан може да предизвика криза в отношенията между своята партия Фидес и десноцентристките партии в ЕС заради закони, които според тези партии погазват гражданските свободи.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ