От понеделник военни ще помагат за доставката на горива във Великобритания

От понеделник военни ще помагат за доставката на горива във Великобритания

От понеделник военни ще помагат за доставката на горива във Великобритания

Близо 200 военнослужещи, от които 100 шофьори, ще предоставят временна подкрепа за доставките на горива до бензиностанциите от понеделник, съобщи британското правителство, цитирано то Би Би Си.

Мярката се налага на фона на недостига на шофьори на камиони в страната и паническото купуване, които остави множество бензиностанции без гориво.

От правителството съобщиха още, че ще разрешат на 300 чуждестранни шофьори на цистерни незабавно да започнат работа в Обединеното кралство. Те ще могат да останат в страната до края на март следващата година.

Правителството подчертава, че страната разполага с достатъчно гориво, ако хората не се презапасяват, и че ситуацията в редица бензиностанции се подобрява. От Лондон обаче признават, че някои части на страната са по-тежко засегнати от други.

Брайън Мадърсън, председател на Асоциацията на търговците на бензин, която представлява около 5500 бензиностанции от общо 8300 за цяла Великобритания, заяви, че Шотландия, Северна Англия и Централна Англия отчитат значително подобрение и все по-малко места са без гориво.

Той обаче подчерта, че все още има „голям проблем“ в Лондон и Югоизточна Англия, където ситуацията всъщност се е влошила.

Мадърсън също така предупреди, че от следващата седмица шофьорите може да очакват ръст на цените на горивата, като уточни, че те се дължат на „глобални фактори“, а не на опити за печалбарство в трудната ситуация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ