Отхвърлиха предложението на Тръмп за финансиране на стената с Мексико

Отхвърлиха предложението на Тръмп за финансиране на стената с Мексико

Отхвърлиха предложението на Тръмп за финансиране на стената с Мексико

Демократите отхвърлиха предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп за финансиране на граничната стена с Мексико, след като не успяха да стигнат до споразумение с републиканците по темата за младите нелегални имигранти, които станаха известни като „мечтателите“, предаде агенция Ройтерс.

Едва ден след края на кризата с финансирането на американското правителство, лидерът Демократическата партия в Сената Чък Шумър заяви, че предложението за финансиране на стената с Мексико е било изтеглено, заради неуспеха на Тръмп да поеме ангажимент по продължаването на програмата за защита от депортация на нелегалните имигранти, пристигнали в САЩ като деца (Deferred Action for Childhood Arrivals, DACA), която двамата са обсъдили в петък.

„Ще ни се наложи да започнем начисто, без предложението за стената“ , заяви Шумър пред репортери.  

„Плачещият Чък Шумър осъзнава напълно, особено след унизителното си поражение, че ако няма Стена, няма DACA. Трябва да осигурим безопасност и сигурност, както и силна армия за нашия велик народ!“, написа Тръмп в Twitter.

По време на своята предизборна кампания през 2016 г. Тръмп заяви, че Мексико ще плати разходите за изграждането на стена по югозападната граница на САЩ, която да спре притока на незаконни имигранти в страната.

От Мексико отхвърлиха идеята, което принуди Доналд Тръмп да поиска финансиране от Конгреса. Според правителствени оценки изграждането на граничната стена ще струва повече от 21 млрд. долара на американските данъкоплатци.

Планът за изграждането на стената привлече критики и от двете партии, чиито представители твърдят, че има по-ефективни начини за граничен контрол. Предложението се превърна в една от основните теми в дискусията за имиграцията, която доведе до забавянето на финансирането на няколко федерални агенции и временно затваряне на правителството.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ