Пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството

Пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството

Пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 започнаха днес виртуална среща за възстановяването на световната икономика, засегната тежко от коронавируса, на фона на призиви за облекчаване на дълговете на най-бедните страни, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Тези дискусии между 20-те най-индустриализирани страни се провеждат в момент, когато пандемията продължава да засяга страни навсякъде по света, включително много членове на групата като САЩ, Бразилия, Мексико и Индия.

В този контекст неправителствени организации предупреждават Г-20, чийто председател тази година е Саудитска Арабия, за опасността от криза с дълговете на най-бедните страни. Организаторите в Рияд посочиха в изявление преди срещата, че участниците "ще обсъдят световните икономически перспективи и ще координират колективни действия за стабилно световно икономическо възстановяване".

Фактът, че дискусиите се водят виртуално, е знак, че вирусът все още представлява заплаха, отбелязва АФП.

Международният валутен фонд вече предупреди, че въпреки някои признаци за възстановяване световната икономика е изправена пред трудности, особено предвид възможността за втора вълна на пандемията. "Все още не сме се измъкнали", заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева в послание към министрите на финансите на Г-20, като подчерта, че пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството.

„11-те трилиона долара, похарчени от правителствата на страните от Г-20 в помощ на домакинствата и предприятията, позволиха да се избегне влошаване на ситуацията, но "тези предпазни мрежи трябва да бъдат поддържани, а в някои случаи, и разширени", подчерта Георгиева.

Страните от Г-20 обявиха през април едногодишен мораториум върху дълга на най-бедните страни. Мярката беше сметната за недостатъчна от неправителствени организации, припомня АФП.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ