Паника в Солсбъри след „медицински инцидент“ в местен ресторант

Паника в Солсбъри след „медицински инцидент“ в местен ресторант

Паника в Солсбъри след „медицински инцидент“ в местен ресторант

Двама души, мъж и жена, са се почувствали зле снощи, докато вечеряли в ресторант "Прецо" (Prezzo) в британския град Солсбъри, след което полицията отцепи района, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На страницата си в Туитър полицията на графство Уилтшър съобщи, че е била повикана на мястото от службата за спешна помощ в 18,45 ч. (местно време) след "медицински инцидент", който засегнал двама души - мъж и жена.

"Като предпазна мярка ресторантът е затворен, околните улици са блокирани, докато полицаите на място установяват обстоятелствата, довели до влошаването на състоянието на пострадалите", уточни полицията.

Пациентите са в съзнание и получават медицинска помощ на място, заяви говорителка на спешната помощ пред британската агенция Прес асосиейшън. Службата за спешна помощ на Югозападна Англия съобщи, че на мястото на инцидента са изпратени четири линейки и специализиран екип за реагиране в опасна зона.

По-късно полицията на графство Уилтшър съобщи, че двамата са изследвани в окръжната болница в Солсбъри поради опасения, че са били "изложени на действието на неизвестно вещество".

"Сега можем да потвърдим, че няма нищо, което да сочи, че веществото е Новичок", заяви говорителка на полицията, цитирана от Ройтерс. По думите й на този етап още не е ясно дали е извършено престъпление и разследването продължава. Двамата остават в болницата под наблюдение. Единият от тях е руски гражданин, съобщи телевизия "Скай нюз", като се позова на собствени източници.

В Солсбъри на 4 март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок. На 30 юни британката Доун Стърджес и партньорът й Чарлз Роули бяха хоспитализирани в критично състояние в съседния град Еймсбъри. На 8 юли бе съобщено, че Стърджес е починала в болницата. Роули бе изписан на 20 юли, но в средата на август отново беше хоспитализиран заради проблеми със зрението. През септември Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди в доклад, че двамата британци са имали контакт със същото вещество, от което са пострадали бащата и дъщерята Скрипал.

По-рано стана ясно, че Великобритания издирва още двама заподозрени по случая с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

По данни на в. "Сънди мирър",който се позовава на британски правителствен източник, предполагаемите отровители на семейство Скрипал Александър Петров и Руслан Боширов са се срещнали с още двама заподозрени, след като се настанили в хотел в Лондон. Според източника на изданието те са се срещнали с ръководител на операцията, работещ в посолството и с лекар, който вероятно е трябвало да гарантира, че те няма да провалят операцията, като се отровят сами при използването на нервнопаралитичното вещество. Следователите са кръстили предполагаемия лекар "Доктор Новичок", съобщава в. "Сънди мирър".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ