Папа Франциск: Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот!

Папа Франциск: Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот!

Папа Франциск: Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот!

Мафиотите не живеят по християнските норми, заяви папа Франциск по време на посещение в Палермо, където почете паметта на свещеника Джузепе Пулизи, убит от сицилианската мафия преди 25 години, предаде Франс прес.

"Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот. Който е мафиот, не живее по християнски, защото с живота си богохулства срещу името на Бог-любов", заяви папата по време на проповед на открито в квартал на пристанище Палермо.

"Днес имаме нужда от мъже и жени на любовта, не на честта, които служат на другите, а не злоупотребяват. Имаме нужда да вървим напред заедно, а не да се стремим към власт", добави папа Франциск.

"Мафиотското мото е "ти не знаеш кой съм аз", християнското е "имам нужда от теб". Мафиотската заплаха е "ще ми платиш", християнската молитва е "Господи, помогни ми да обичам". Затова казвам на мафиотите: Променете се! Спрете да мислите за себе си и за парите си, покайте се!", призова той.

"Погребалният саван няма джобове. Не можете да ги вземете (материалните придобивки) с вас", добави папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес. "Давате живот на другите, не го отнемате. Не може да вярвате в Бог и да мразите брата си, да отнемате живот с омраза", подчерта той.

В Палермо босовете на мафията упражняват властта си често само като се разходят из квартала. Много предприятия плащат на Коза ностра, за да могат да работят, отбелязва АП.

Папата порица и популизма. "Единственият възможен популизъм, "християнски популизъм", е да служите на хората, без да се оплаквате, да обвинявате и да предизвиквате полемика", заяви той, визирайки възхода на популистките движения в цяла Европа, включително в Италия, отбелязва АФП.

Днешната литургия беше посветена на свещеника Джузепе Пулизи, кръстен "първият мъченик на Коза ностра". Той беше застрелян по заповед на тази мафия на 15 септември 1993 г., на 56-годишна възраст. Свещеникът, наричан от всички "Пино", се опитваше да откъсне младежите от влиянието на мафиотите и наркотиците, което разгневило местните "кръстници", предава БТА.

През 2012 г. папа Бенедикт Шестнадесети разпореди свещеникът да бъде обявен за блажен, последната стъпка преди обявяването за светец.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ