Франциск I с нов "папамобил"

Франциск I с нов папамобил

Франциск I с нов "папамобил"

Автопаркът на папа Франциск се увеличи с още една придобивка - специално проектирана за нуждите на Главата на Римокатолическата църква „Дачия Дъстър”. Достъпният високопроходим модел на румънския производител е дарение от италианското представителство на компанията майка – „Рено”. Той беше доставен лично на Светия отец във Ватикана от Кристоф Дриди, управляващ директор Groupe Renault Румъния и изпълнителен директор Dacia, и от Ксавие Мартине, генерален мениджър Groupe Renault Италия.

"Папамобилът" е с бял екстериорен цвят и бежов интериор. Моделът, базиран на Dacia Duster, е дълъг 4,34 метра и широк 1,80 метра. Автомобилът е трансформиран от екипите на отдела за прототипи и отдела за специални нужди Dacia в Румъния, в сътрудничество с Romturingia. Тази адаптирана версия има 5 места, едно от които представлява удобна седалка на задния ред. Автомобилът интегрира специфични решения и аксесоари, специално проектирани, за да го направят подходящ за нуждите на Ватикана: голям панорамен покрив, подвижна стъклена надстройка, 30 мм по-нисък просвет, за по-лесен достъп до купето, както и вътрешни и външни опорни елементи.

След ръкополагането си папа Франциск се отказа от използвания до момента поръчков брониран „Мерцедес”, като на много места по света, включително и на визитата си у нас, той се придвижваше със скромен на вид „Киа Соул”. Преди време папата получи подобен подарък - „Хуракан“ от „Ламборджини”. Возилото, обаче, бе продадено на търг, а средствата от него отидоха за благотворителност. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ