Папата издаде радикален декрет, задължава духовенството да докладва за сексуални злоупотреби

Папата издаде радикален декрет, задължава духовенството да докладва за сексуални злоупотреби

Папата издаде радикален декрет, задължава духовенството да докладва за сексуални злоупотреби

Папа Франциск задължава членовете на духовенството на Римокатолическата църква да докладват на по-висшестоящите oт тях в църквата при наличието на сексуални злоупотреби. В апостолическо писмо, което е подговяно да стане църковен закон, днес той дава ясно да се разбере, че всеки сексуален намек, включващ използването на власт, вече ще се счита за злоупотреба, предаде Би Би Си.

Разяснението се разглежда като послание към църковната йерархия, че никой няма да бъде освободен от контрол.

Папата обеща през февруари да предприеме конкретни действия за справяне със злоупотребите. Новото апостолическо писмо сега ясно посочва, че духовниците трябва да следват държавния закон на Ватикана и да изпълняват задълженията си да съобщават за злоупотреби на "компетентните граждански органи".

Указът на папата има за цел да промени начина, по който Църквата разследва случаите на злоупотреби. За първи път духовници и други църковни служители ще бъдат задължени да разкрият всички твърдения, които са чули. Преди това беше оставено на преценката на всеки отделен човек.

Очаква се докладите да бъдат правени в рамките на 90 дни до офиси в църковните епархии. Декретът на папата сега определя и прикриването на злоупотребите като специфична категория. Висшите ръководители на Църквата - нейните епископи - са специално включени в това. Така е, защото в много документирани случаи епископи прикриват престъпленията на свещениците, които са им ги съобщили. Декретът не променя накаязанията за извършените престъпления. 

Това са радикални промени в законодателството на Католическата църква, които вменяват отговорност на епископите за сексуални злоупотреби или тяхното прикриване, и правят задължително докладването на такива случаи, като позволяват на всеки при необходимост да се оплаче директно на Ватикана, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ако свещеник, монах или монахиня "забележи или има основателни причини да смята, че е извършено подобно (сексуално престъпление), този човек е длъжен да докладва незабавно", обяви папа Франциск в новия папски документ, издаден днес.

Това включва подаване на информация за всеки, който не е докладвал за сексуална злоупотреба или не е наказал виновниците.

Престъпленията, установени при изповед, са изключени от новия закон.

Папският декрет, който обхваща злоупотреби както с деца, така и с възрастни, задължава също всяка католическа епархия в света да изгради проста и достъпна система за докладване и насърчава местните църкви да използват съдебно-медицински експерти при разследванията, посочва Ройтерс.

Католическата църква от години е раздирана от твърдения за сексуални посегателства над деца по целия свят, а Ватикана вече неведнъж обещава да изкорени проблема, отбелязва ДПА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ