Папата призова родителите на хомосексуални деца да се опитат да ги разберат

Папата призова родителите на хомосексуални деца да се опитат да ги разберат

Папата призова родителите на хомосексуални деца да се опитат да ги разберат

В края на посещението си в Ирландия, папа Франциск призова родителите на хомосексуални деца да не ги осъждат, да не пренебрегват ориентацията им или да ги изхвърлят от къщи, а вместо това да се молят, да разговарят с тях и да се опитат да проявят разбиране, предаде Асошиейтед прес.

"Винаги е имало хомосексуални хора и хора със склонност към хомосексуализъм", заяви папата пред журналисти. "Не осъждайте. Водете диалог. Проявете разбиране и дайте на детето възможност да се изрази". Папата добави, че може да се наложи да се потърси психиатрична помощ, ако детето се държи обезпокоително, но е различно, ако става дума за дете, а не за възрастен човек. Той призова родителите да не отвръщат с мълчание. "Такова дете има право на семейство", добави той, съобщава БТА.

По време на литургия пред 500 хил. души, събрали се в парк в Дъблин, папа Франциск отново помоли за прошка за всички видове злоупотреби със служебно положение, извършени от членове на църквата и нейни институции. "Молим за прошка за времето, изминало, без да бъде показано състрадание към оцелелите", каза той. "Молим за прошка за хората на ръководни позиции в църковната йерархия, които не са взели мерки срещу този вид злоупотреба".  Той разказа, че се е срещнал с 8 жертви на сексуални посегателства, извършени от представители на църквата. "За мен това беше болезнено, но придружено от утешението, че мога да помогна за изясняване на нещата", каза папа Франциск, цитиран от Франс прес. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ