Папата призова за ядрено обезоръжаване по време на посещение в Япония

Папата призова за ядрено обезоръжаване по време на посещение в Япония

Папата призова за ядрено обезоръжаване по време на посещение в Япония

Папа Франциск, който днес пристигна на посещение в Япония, заклейми "злото", което носят ядрените оръжия, предаде Асошиейтед прес. На среща с японски епископи Франциск каза, че по време на визитата си в Япония иска да почете паметта на жертвите на ядрените бомбардировки на Хирошима и Нагасаки и да се срещне с оцелели от тях, които "още носят раните от този трагичен епизод в човешката история". Злото няма предпочитания; то не се интересува от миналото на хората или от тяхната идентичност, "то просто избухва с унищожителната си сила", каза главата на Римокатолическата църква. Той отиде по-далеч и осъди не само използването, но и притежаването на такива оръжия, отбелязва АП.

Темата за ядрените оръжия е основната при пътуването на Франциск в Япония и ще прозвучи най-силно утре, когато той посети Нагасаки и Хирошима, двата японски града, над които през 1945 г. бяха хвърлени американски атомни бомби. Оттам папата се очаква да призове за пълно ядрено разоръжаване.

На срещата с епископите Франциск разказа, че като млад йезуит в Аржентина много е искал да работи като мисионер в Япония, вървейки по стъпките на Свети Франциск Ксаверий - йезуита, донесъл християнството на японските острови през 1549 г. Поради здравословни причи той не успял да сбъдне тази своя мечта, но и до днес изпитва особена симпатия към Япония и малката японска християнска общност, запазила вярата си въпреки преследванията, на които е била подлагана в миналото, разказа Франциск.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ