Перу избира президент

Перу избира президент

Перу избира президент

Днес гражданите на Перу избират своя нов президент на балотаж. За поста се борят политическия новак Педро Кастийо и Кейко Фухимори, която прави трети опит за президентския пост.

От една страна, жителите на градовете, както и хората с по-високи доходи, предпочитат Фухимори, кандидата на десните. От друга, хората от провинцията и по-бедните перуанци подкрепят Кастийо.

46-годишната Фухимори, дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, който е в затвора, обещава да запази икономическата стабилност и политиката за просвободен пазар, допълва БНР. Страната е на второ място в света по производство на мед. Също така тя възнамерява да помилва баща си, който беше осъден за нарушаване на човешките права.

51-годишният Кастийо, начален учител и синдикален лидер, получи подкрепата на бедните селски райони в Перу и уплаши инвеститорите, с обещания за национализиране на минния сектор - позиция, от която по-късно се опита да се оттегли. Той се зарече да промени данъчните режими на мултинационалните компании и иска да пренапише конституцията на страната.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ