Почина Христо Явашев - Кристо

Почина Христо Явашев - Кристо

Почина Христо Явашев - Кристо

На 84-годишна възраст почина световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев – Кристо. Това обявиха неговите сътрудници на официалната му страница във Facebook

„Кристо живя своя живот на пълни обороти, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и реализирайки го. Съвместната му работа с Жан-Клод и техните произведения събираха хората заедно в споделени преживявания по целия свят и техните произведения живеят в нашите сърца и спомени”, се казва в съобщението.

Явашев е роден в Габрово на 13 юни 1935 г. Художественото си образование завършва в Софийската художествена академия. Напуска България през 1957 г първо в Прага, Чехословакия, а след това бяга във Виена, Австрия, а по-късно се премества в Женева, Швейцария.

През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга и сътрудник в изкуството Жана-Клод Денат де Гилебон. Жана-Клод почина на 18 ноември 2009 г.

Той е най-известен с опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ