Пореден етап от облекчаване на рестрикциите, въведени заради COVID-19 в Европа

Пореден етап от облекчаване на рестрикциите, въведени заради COVID-19 в Европа

Пореден етап от облекчаване на рестрикциите, въведени заради COVID-19 в Европа

От днес редица страни в Европа преминават към следващ етап в облекчаване на рестрикциите, въведени заради новия коронавирус, информира БТА.

В Италия се премахват ограниченията за пътуване в областите. Сертификатът за придвижване е в сила само при напускане на областите, между които движението ще се възобнови едва на 3 юни. В затворени публични места и в обществения транспорт ще се носят маски. Навън те ще се носят, когато не може да се гарантира дистанцията. От днес се отварят врати всички магазини, но в малките помещения ще се допуска по един клиент вътре. Носенето на маска ще е задължително. При пробване на дрехи и ще се носят ръкавици, но после няма да е нужно пробваните и върнатите дрехи да се денизфекцират.

Отварят се и търговските центрове в Италия, в това число и моловете и ресторантите в тях, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите. На много места ще се мери температурата на входа. В ресторантите и кафенетата, които отварят врати също от днес, ще се изисква спазване на дистанция между клиентите от 1 метър и правене на резервации, като списъкът с клиентите ще се пази 14 дни. Насърчава се използването на външните части на ресторантите, тоест на градини и тераси. Персоналът ще е с маски и ръкавици. Фризьорските салони също ще работят, но ще приемат клиенти с предварително записан час. Подновяват работа и музеите, но не всички учреждения са готови за спазването на нормите за безопасност. Италианските храмове също ще са отворени. Ще може да се ходи на плаж като маските там няма да са задължителни. В такситата клиентът ще трябва да сяда на задната седалка, задължително с маска. 

Вторият етап на рестарт на икономиката тече и в Португалия, като там от днес ще се отворят ресторанти, кафенета и сладкарници, но, при условие че са запълнени само до 50%. Ще работят също терасите, магазините с площ до 400 квадратни метра, музеите, историческите паметници, дворците и галериите, яслите и училищата за последните гимназиални класове.

В Испания баровете, кафенетата и ресторантите ще могат да отворят терасите си за посетители при заетост от 50 процента. Отварят врати и търговските обекти с площ до 400 квадратни метра при ограничение на посетителите, които едновременно са в тях. Частично ще могат да възобновят работа спортните зали, музеите, театрите, църквите. Библиотеките също отварят врати. Отварят врати и хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях. 

В Гърция се отварят археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове. Ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит и по суша до остров Евбея. Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове. Заработват и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на определена площ на клиент. Подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции.

Фаза 1 на облекчаване на мерките започва в Ирландия. Тя включва разрешаване навън на групи до 4 души от различни семейства. Ще започне и поетапното връщане на работа, като първоначално това ще касае строителните работници и градинарите, както и търговците на дребно, които работят основно навън. Ще бъдат отворени и някои открити обекти. Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 километра от дома. Въвежда се 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина.

В Белгия от днес отварят врати училищата - пореден етап от постепенното облекчаване на карантинните мерки. В Дания отварят врати средните училища (6-10 клас), ресторанти, кафенета, библиотеки, църкви.

Полша също смекчава карантинните мерки, като се отварят ресторанти, кафенета, барове, хранителни зони в молове, салони за красота. В Словения се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги.

В Черна гора започва третата фаза на отмяна на ограничителните мерки, която ще обхваща работата на ресторантите, кафенетата, терасите на хотелите, плажните барове, плажовете и търговските центрове. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ