Путин: Европа сама си създаде проблемите с газа, сама трябва да ги реши!

Путин: Европа сама си създаде проблемите с газа, сама трябва да ги реши!

Путин: Европа сама си създаде проблемите с газа, сама трябва да ги реши!

Европа сама си създаде проблемите с дефицита на газ и високите цени и сама трябва да ги разреши. Това заяви руският президент Владимир Путин по време традиционната си голяма годишна пресконференция, която се провежда за 17 път заради коронавирусната пандемия. За участие в нея са акредитирани 507 руски и чуждестранни журналисти, а събеседването обикновено продължава няколко часа. Форматът тази година е онлайн заради коронавирусната пандемия.

"Лъжат постоянно!, отсече Путин по повод обвиненията към Газпром за газовата криза в Европа. 

Коментирайки въпрос на журналисти за обвиненията, които "Нафтогаз Украйна" отправи в жалбата си до Европейската комисия предния ден, Путин заяви, че това е опит "да се обърне всичко с главата надолу." 

„Те лъжат през цялото време, Газпром доставя целия обем, поискан от контрагентите по съществуващите договори и дори е увеличил доставките“, подчерта той и обърна внимание, че Газпром е единствената компания в света, която прави това. "Американските компании свалиха отговорността от себе си и транспортираха втечнен природен газ (LNG) до други пазари, където цените са по-високи - първо в Латинска Америка, а след това и в Азия.", допълни той

Сред причините за енергийната криза в Европа Путин изброи студената пролет на 2021 г., недостатъчните количества газ в подземни хранилища и слабото производство на вятърни паркове. Но, един от основните фактори са "кошмарните регулации" , наложени от европейските власти върху петролните и газови компании, което не им позволява да заделят достатъчно инвестиции в увеличаване на добива.

Руският президент се възмути и от обвиненията срещу Газпром, че компанията не само не поддържа капацитета на газопровода Ямал-Европа през последните три дни, но дори се наблюдава т.нар реверсивно действие на подаваните количества. "Не намирам думи, с които да опиша авторите на подобни обвинения!", отбеляза той и допълни, че причината за динамиката е липсата на заявки за закупуване на газ. „Транзит какво? Без заявки за покупка!" - възмути се той.

След това разказа, че първо германските компании купуват газ през Ямал – Европа на цени, които са три до четири пъти по-ниски от тези на спот пазара, а след това продават горивото на пазарни цени на Полша чрез обратни доставки. Освен това Путин сподели, че не е изключено, газът в крайна сметка да отива за Украйна.

За напрежението Москва-НАТО

По-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите по гаранции за сигурност със САЩ, а от това дали ще се гарантира сигурност на Русия. Това заяви днес на годишната си пресконференция президентът на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

"По повод гаранциите (за сигурност) и ще зависи ли нещо от хода на преговорите - действията ни ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловното гарантиране на сигурност за Русия днес и в историческа перспектива", каза той в отговор на въпрос.
По думите на Путин в тази връзка Русия "ясно и точно" е дала да се разбере, че "по-нататъшно придвижване на НАТО в източна посока е неприемливо".
"Да не би да поставяме ракети съвсем до границите на САЩ? Не. Тъкмо САЩ пристигнаха с ракетите си у нас, намират се на прага на нашия дом - продължи той. - Нима това е някакво прекомерно искане - да не се поставят повече никакви ударни системи край нашия дом. Е, какво необичайно има тук?"
Руският президент попита и как биха реагирали американците, ако Русия разположи свои ракети на границата на Мексико или на Канада със САЩ. "А да не би Мексико и САЩ да не са имали никога териториални въпроси? А на кого е принадлежала Калифорния? Ами Тексас, позабравили сте май? Никой не си спомня за това така, както си спомнят сега за Крим. Но и ние гледаме да не си припомняме как се е формирала въпросната Украйна, кой я е създал - Ленин, Владимир Илич, когато е създавал Съветския съюз. Съюзният договор от 1922 и конституцията от 1924 г., наистина след смъртта му, но е създадена според неговите принципи", каза Путин.
Русия не можеше спокойно да гледа кървавия преврат в Украйна през 2014 г., когато "убиваха и подпалваха хора", заяви руският лидер по повод анексията на Крим от Москва.
"Как можехме да откажем на Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя закрила, под крилото си. Невъзможно нещо. Поставиха ни в ситуация, в която нямаше как да постъпим иначе. Или сме могли съвсем безучастно да гледаме какво става на югоизток, в Донбас?", запита риторично той.
Властите в Украйна изтласкват руснаците и рускоезичното население от териториите, исторически обитавани от тях, каза Путин. Със закона си за коренните народи Киев "обяви руснаците, живеещи на тази територия, на тяхна собствена територия, за некоренен народ, както впрочем и поляците, унгарците, румънците", добави той. По думите му, този закон предизвиква противоречия в отношенията на Киев с Варшава, Будапеща и Букурещ.
Лидерът на Русия отбеляза, че в Украйна е приет закон за държавния - украинския език, ограничаващ сферата, в която може да се използва руският

Адвокат на Дядо Мраз

В хода на годишната си пресконференция Путин реши да се застъпи и за Дядо Мраз (б.р. руското наименование на Дядо Коледа).

По-специално държавният глава коментира действията на адвоката от Санкт Петербург Игор Мерзоев, който подаде иск и заведе дело срещу Добрия старец, възнамеряваки да го осъди за компенсация в размер на 10 милиона рубли за неизпълнени желания.

„Дядо Мраз изпълнява желанията и дава подаръци само на добрите момичета и момчета. Нека (б.р. ищецът адвокат) анализира поведението си. Така ще открие какво пречи на Дядо Мразда го дари за новогодишните празници."

Говорейки за връзката си с Дядо Мраз, руският лидер го нарече "благовиден" и сподели, че е благодарен на този герой.

„Надявам се, че Дядо Мраз ще ни награди  не само с подаръци, но и с изпълнението на нашите планове. И цялата страна и всеки отделен гражданин на Руската федерация “, обобщи той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ