Путин готов с предложението си за нов премиер на Русия

Путин готов с предложението си за нов премиер на Русия

Путин готов с предложението си за нов премиер на Русия

В рамките на по-малко от два часа след изненадващото разпускане на правителството на Русия, начело с Дмитрий Медведев, руският президент излезе официално с номинация за нов премиер. Той предлага за поста досегашният шеф на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин, предаде Газета. ru. Малко след като стана ясно днес, че Медведев е връчил оставката на правителството си, Путин възложи на кабинета да изпълнява задълженията си до назначаването на ново правителство, съобщи Интерфакс.

Преди да обяви кандидатурата, руският президент е провел работна среща с Мишустин и след като е получил неговото съгласие е внесъл предложението си за гласуване в Държавната Дума, съобщи пресслужбата на Кремъл

Решението за новия състав на правителството ще бъде взето от държавния глава, заяви пък самият Медведев.  Той обясни оставката на правителството с необходимостта президентът да може "да предприеме всички мерки, които се налагат". Разпускането на правителството се случи веднага след годишната реч на Путин пред парламента, в която той обяви планирани промени в конституцията, които на практика ще увеличат правомощията на премиера и правителството. Руският президент мотивира задаващите се реформи с нуждата от ускоряване на темпото на промяна, очаквана от обществото.  "Днес, в нашето общество ясно се виждат очакванията за промяна. Хората искат развитие и самите те се стремят да вървят напред в професионалното си развитие, в знанията, в постигането на просперитет и са готови да поемат отговорност за конкретни неща. Често, те знаят по-добре какво, защо и как да променят мястото, където живеят, работят, - в градовете, областите, селата, в цялата страна. Темпът на промяна трябва да се увеличава всяка година, с осезаеми  за гражданите резултати в постигането на достоен жизнен стандарт. И, повтарям, с тяхното активно участие. Трябва бързо, без забавяне, да решаваме мащабните социални, икономически, технологични проблеми, пред които е изправена страната. Тяхното съдържание и насоки са отразени в националните проекти, чието изпълнение изисква ново качество на управление, работата на правителството, всички нива на управление, пряк диалог с гражданите.", заяви той в речта си. Русия е изправена пред сериозна демографска криза, заради спад в раждаемостта, невиждан от времето на Втората световна война, а проблемът, който е "пряка заплаха за нашето демографско бъдеще са ниските доходи на голяма част от нашите граждани и техните семейства", посочи още той и предложи разширяване на програмата за плащане на детски надбавки за всички деца от 3 до 7 годишна възраст в домакинства, чиито доходи не надвишават една минимална работна заплата на човек. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ