Путин: Увеличението на бюджетните дифицити носи риск от висока инфлация

Путин: Увеличението на бюджетните дифицити носи риск от висока инфлация

Путин: Увеличението на бюджетните дифицити носи риск от висока инфлация

Увеличаването на бюджетните дефицити по света крие рискове от висока глобална инфлация. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата на Г-20 чрез видеоконферентна връзка, предава TACC. 

"Прекомерното стимулиране се превърна в обща нестабилност, покачване на цените на финансовите активи и стоките на определени пазари - енергия, храни и т.н. Основната причина за тези явления е сериозния бюджетен дефицит в развитите икономики. Това е основната причина. Тяхното запазване (на бюджетните дефицити, бел.ред.) създава риск от висока глобална инфлация в средносрочен план, което не само увеличава рисковете от спад на бизнес активността, но и консолидира и задълбочава неравенството", каза руският държавен глава, цитиран от Агенция "Фокус". 

Ето защо, според него, е важно да се предотврати развиването на спиралата на стагфлация, а да се работи за нормализиране на бюджетната и паричната политика, да се подобри качеството на управление на структурата на търсенето в икономиката, да се определят икономически приоритети, на първо място най-вече за преодоляване на проблемите на неравенството и повишаване на благосъстоянието на гражданите.

"Русия нормализира икономическата си политика. Бюджетът на страната ще има излишък", каза още Владимир Путин на срещата на върха на Г-20. Той отбеляза, че през 2020 г. на фона на мащабни мерки за подкрепа на населението, малкия и средния бизнес и здравната система дефицитът на държавния бюджет е нараснал до 4%. Това, по думите му, позволило да се постигне възстановяване на пазара на труда. 

Путин уточни, че цялостната ситуация в страните от Г-20 е малко по-различна. "Искам да отбележа, че 40% от бюджетния дефицит на всички страни от Г-20 за 2020-2021 г. ще падне върху Съединените щати. Говоря за това, защото всички прекрасно разбираме, че целият свят зависи от ситуацията в тази икономика", посочи той. 

Според президента на Русия свръхстимулацията е довела до обща нестабилност, покачване на цените на финансовите активи и стоки на определени пазари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ