Ракетен обстрел затвори летището в Триполи

Ракетен обстрел затвори летището в Триполи

Единственото функциониращо летище на либийската столица Триполи спря работа заради ракетен обстрел. Двете страни в конфликта в Либия се обвиниха взаимно за атаката, извършена в нарушение на прекратяването на огъня по случай големия мюсюлмански празник Айд ал Адха (Курбан байрам), съобщава БТА.

Управата на летище Митига, което се намира на няколко километра източно от Триполи, обяви, че то е било подложено на обстрел тази сутрин. Въздушният трафик е спрян до ново нареждане.

Летището се намира в район под контрола на базираното в Триполи правителство на националното съгласие (ПНС).

ПНС и т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) под командването на маршал Халифа Хафтар, "силния човек" в Източна Либия, се обвиниха взаимно за атаката.

В събота двете страни в конфликта обявиха, че приемат предложеното от ООН временно прекратяване на огъня по случай празника Айд ал Адха, който продължава от неделя до вторник.
В началото на април ЛНА започна офанзива за превземане на Триполи. След повече от четири месеца на сражения, силите на Хафтар остават в подстъпите на либийската столица, където са спрени от силите на признатото от ООН правителство на националното съгласие.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ