Разхлабват карантината в Италия на две етапа - от 4 и от 18 май

Разхлабват карантината в Италия на две етапа - от 4 и от 18 май

Разхлабват карантината в Италия на две етапа - от 4 и от 18 май

Италия смекчава ограничителните мерки, въведени заради COVID-19, на два етапа - от 4 май и от 18 май. Това обяви премиерът Джузепе Конте на пресконференция във Фейсбук в неделя, информира Ройтерс. 

От 4 май ще заработят някои заводи, строителни компании и търговци на едро, но при спазване на нормите за сигурност, като основната е безопасна дистанция от най-малко един метър между хората. Задължително е и носенето на предпазна маска. Парковете и градинките също ще бъдат отворени за разходки, но само в семеен кръг. Могат да бъдат възобновени индивидуалните тренировки на спортистите, но само на онези, които представляват национален интерес от гледна точка на спортните федерации и Италианския олимпийски комитет. Освен това, ще бъдат позволени и траурните церемонии, но само с участието на близки роднини и събиране на не повече от 15 души при спазване на дистанция. Ще бъдат разрешени също ограничени семейни визити, но движението между регионите остава забранено.

Вторият етап на разхлабването на мерките е планиран за 18 май. Тогава ще бъдат възобновени груповите тренировки на спортистите. Музеите и книжарниците също ще могат да отворят врати. 

"Спортният министър Винченцо Спадафора ще работи интензивно с учени и спортни ръководители, за да сме сигурни, че тренировките ще могат да бъдат подновени при сигурни условия. След това ще преценим дали е възможно отново да се подновят шампионатите. Такова решение ще може да бъде взето, само ако сме абсолютно сигурни в безопасността на всички участници. Не искаме нашите спортисти да боледуват. Като всеки италианец и аз съм луд по футбола. И на мен ми бе странно, когато трябваше да спрем първенството, но мисля, че и най-големите привърженици разбират, че това решение бе необходимо", каза премиерът на Италия Джузепе Конте. Отборите в Италия имат да изиграят още между 12 и 13 мача до приключването на целия сезон в Серия "А", а лидерите Ювентус и Лацио са само на точка един от друг.

Очаква се салоните за красота, фризьорските салони, баровете и ресторантите да отворят за клиенти едва след 1 юни. Доставките на храна за вкъщи ще бъдат възможни и по-рано.

До края на учебната година образователните институции ще останат затворени. "Ще работим за откриване на училищата през септември", каза италианският премиер. Остана неясно дали ще бъдат отворени летните детски градини и дали ще бъдат въобновени службите в църквите, както настоява Конференцията на италианските епископи, посочва ТАСС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ