Рекс Тилърсън посети новото американско посолство в Лондон

Рекс Тилърсън посети новото американско посолство в Лондон

Рекс Тилърсън посети новото американско посолство в Лондон

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън посети новото посолство на САЩ във Великобритания само няколко дена, след като президентът Доналд Тръмп критикува преместването като лоша сделка, договорена от администрацията на Барак Обама, предаде агенция Ройтерс.

По-рано този месец Тръмп отмени посещението си в Обединеното кралство, по време на което трябваше да открие новото посолство, като заяви, че не „голям фен“ на сделката и че администрацията на Обама е продала „най-хубаво посолство в Лондон за жълти стотинки", за да построи ново за 1,2 млрд долара в покрайнините на столицата.

Тилърсън бе посрещнат от американския посланик във Великобритания Уди Джонсън, докато градинари засаждаха храсти пред вратата на новото посолство.

На въпроса дали ще има официална церемония по откриване на посолството, Джонсън отговори, че и това ще стане някой ден, но че не е спешно.

Решението за преместване на посолството ексклузивния квартал Mayfair в по-отдалечения Nine Elms беше взето още през октомври 2008 г. по време на президентството на Джордж Буш-младши.

Този месец американското знаме бе премахнато от площад Grosvenor Square, където са намира старото посолство, построено през 1938 г. Този район става известен като „Малка Америка“ по време на Втората световна война, когато на площада са се намирали и военните щабове на генерал Дуайт Айзенхауер.

Новото посолство включва и жилищни блокове за американските военни разположени във Великобритания, като неговият строеж е бил финансиран с продажбата на други имоти в Лондон.

Утре Тилърсън пътува за Париж, където ще се срещне с френския президент Еманюел Макронy

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ