Репортерка съди „Вашингтон Поуст“ заради дискриминация

Репортерка съди „Вашингтон Поуст“ заради дискриминация

Репортерка съди „Вашингтон Поуст“ заради дискриминация

Политическият репортер на „Вашингтон Поуст“, Фелиша Сонмез, съди вестника и няколко от неговите настоящи и бивши редактори заради дискриминация срещу нея като жертва на сексуално насилие.

В иск, заведен в сряда във Висшия съд в столицата на САЩ, Сонмез твърди, че не ѝ е било позволено да информира за сексуални нарушения, след като през септември 2018 г. журналистката излезе с изявление относно оставката на журналист от Los Angeles Times, който според нея я е насилил в Китай. Той обаче обяви, че случилото се е било по взаимно съгласие, предаде „Асошиейтид Прес“.

След тези разкрития ѝ е било забранено да пише за твърденията за сексуално насилие, упражнявано върху клиничната психоложка Кристин Форд. Управляващ редактор на „Вашингтон Поуст“ ѝ е казал, че взема страна по отношение на инцидента, докато друг е коментирал, че може да представлява конфликт на интереси. По-късно забраната е била разширена, така че Сонмез изобщо да не може да пише на подобни теми.

Освен това вестникът я е изпратил в отпуск през януари 2020 г. след неин пост в Twitter, свързан с твърдения за сексуално насилие срещу баскетболиста Коби Брайънт.

Забраната е свалена през март 2021 г., ден след като в изданието „Политико“ бе публикуван материал, в който Сонмез критикува редакторите за това, че не са я подкрепили при отправени срещу нея заплахи онлайн.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ