"Росатом" положи основите на реакторен комплекс на Центъра за ядрени изследвания в Боливия

Росатом положи основите на реакторен комплекс на Центъра за ядрени изследвания в Боливия

"Росатом" положи основите на реакторен комплекс на Центъра за ядрени изследвания в Боливия

"Росатом" полага днес основите на реакторния комплекс на Центъра за ядрени изследвания и технологии в Боливия, съобщиха от отдела за комуникация на държавната корпорация, цитирани от ТАСС

"Проектът на центъра е уникален за ядрената индустрия и няма аналози в целия свят. Площадката на центъра е най-високата (4000 м надморска височина) от всички, където преди това са били построени съоръжения за ядрени технологии. един от най-големите проекти в Русия в Латинска Америка и отваря нови възможности за износ на иновации от руската ядрена индустрия в страни от такъв мащабен регион", казаха от отдела за комуникация. 

Центъра за ядрени изследвания и технологии ще включва модерни технологии, които могат значително да подобрят стандарта на живот на боливийското население и ще послужат като двигател за развитието на науката и високите технологии в региона на Латинска Америка. 

Проектът предлага високотехнологични решения за голямо разнообразие от сектори на икономиката. Сред приложенията са: производство на радиофармацевтици за лечение на рак и сърдечно-съдови заболявания; преработка на селскостопански продукти, за да се гарантира тяхната безопасност на храните, стерилизация на различни медицински продукти (включително лични предпазни средства); увеличаване на срока на годност на хранителните продукти и обема на селскостопанските продукти; отглеждане на високодобивни зърнени породи; изследвания в областта на екологията и рационалното използване на природните ресурси; изучаване на свойствата на различни материали; обучение на специалисти от ядрената индустрия. 

Русия и Боливия на 6 март 2016 г. подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в използването на атомната енергия за мирни цели и изграждането на ядрен изследователски и технологичен център на площадката в град Ел Алто на височина 4,1 хиляди метра над морско равнище, припомня агенцията. 

Договорът предвижда изграждането на Центъра на четири фази. В момента обектите от първия и втория етап са в активна фаза на изграждане: предклиничният циклотронно-радиофармакологичен комплекс, Многофункционалният център за облъчване. Планира се въвеждането им в експлоатация през 2021 година. Успоредно с това се работи и за подобряване на територията на Центъра за ядрени изследвания и технологии. Третият и четвъртият етап на строителство включват изграждането и оборудването на научно-лабораторни сгради, както и изграждането на реакторно-инженерния комплекс. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ