Русия вече е най-санкционираната държава в света

Русия вече е най-санкционираната държава в света

Само за 10 дни Русия надмина Иран по брой наложени санкции срещу държава в най-новата история на човечеството.

Данни на платформата Castellum.ai сочат, че в периода след 22 февруари санкциите с Русия са се удвоили с наложените нови ограничителни мерки 2778. Общият им брой вече е 5532, с което страната задмина Иран, която има 3616 санкции, свързани с ядрената ѝ програма и подкрепата за тероризма, припомня Bloomberg. Останалите три държави в топ 5 са Сирия, Северна Корея и Венецуела.

[[{"fid":"390056","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":556,"width":767,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Натискът над Русия се засилва с всеки изминал ден – десетки чуждестранни компании напускат пазара заради усложнената обстановка, а основните потърпевши от санкциите са отделни лица, сред които президентът и други хора от властта, както и учреждения от финансовия и енергийния сектор. Ограниченията снижиха рублата до рекордно ниски нива спрямо долара.

През изминалия уикенд Путин коментира, че рестрикциите срещу държавата му са равносилни на обявяване на война. Светът обаче няма намерение да отстъпи пред думите му и тази седмица на дневен ред е въвеждането на забрани за газови и петролни доставки от Русия.

Според данните на Castellum.ai най-много санкции са дошли от страната, която сега ясно наруши традиционната си позиция на неутралитет – Швейцария. 568 от наложените санкции срещу Русия от 22 февруари до днес идват именно оттам. На второ място е Европейският съюз с 518.

[[{"fid":"390055","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":856,"width":676,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

САЩ е наложила двойно по-малко рестрикции – 243, но е на първо място в общия брой на ограниченията срещу Русия от 2014 г. насам.

[[{"fid":"390057","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":870,"width":662,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Освен това повечето от новите 2778 санкции са срещу отделни лица – 2427, в сравнение с 343 срещу учреждения.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ