Руските банки регистрират ръст в издаването на ипотечни кредити

Руските банки регистрират ръст в издаването на ипотечни кредити

Руските банки са увеличили издаването на ипотечни кредити през периода януари - август 2021 г. с 62% до 3,5 трилиона рубли. Това се посочва в съобщението на ВТБ, един от лидерите в ипотечното кредитиране в Руската федерация, предава ТАСС. Според анализатори от ВТБ, до края на годината обемът на продажбите на пазара може да достигне рекордните 5 трилиона рубли. 

През август емитирането на ипотечни кредити в Русия по предварителни данни възлиза на 445 млрд. рубли, което е с 13% по-високо от август миналата година и е сравнимо с данните за юли тази година, следва от оценките на банката. В същото време клиентите на ВТБ миналия месец са извършили ипотечни сделки за общо 86,5 милиарда рубли, което е с 14% повече от резултата за същия период на миналата година. 

Общо за осем месеца на тази година ВТБ издава ипотечни кредити на своите клиенти за почти 700 милиарда рубли. Регионите - лидери по обем на отпуснатите заеми са Москва и Московска област (253,6 млрд. рубли), Санкт Петербург и региона (58,7 млрд. рубли), Новосибирска област (26,1 млрд. рубли), както и Република Татарстан (21, 6 млрд. рубли) и Свердловска област (18,6 млрд. рубли). 

Според данните на ВТБ, през миналия месец търсенето на ипотеки с държавна подкрепа остана на нивото от юли. "В сравнение със средното месечно ниво за първата половина на годината обемът на заемите по програмата е намалял с 64%. Търсенето се измести към семейни ипотеки, които от 1 юли могат да бъдат издадени от семейства с едно дете", посочват от банката. 

Рефинансирането остава друг двигател на растежа на продажбите, който отчита всяка трета ипотечна сделка във ВТБ за първите осем месеца на 2021 г.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ