САЩ и Русия удължиха с 5 години договора Нов СТАРТ

САЩ и Русия удължиха с 5 години договора Нов СТАРТ

САЩ и Русия удължиха с 5 години договора Нов СТАРТ

САЩ и Русия съобщиха в сряда, че са удължили срока на договора за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ с пет години,  предаде Ройтерс.

Споразумението, което щеше да изтече този петък, бе удължено до 5 февруари 2026 г. Това се случи въпреки напрежението между двете страни по отношение на осъждането на руския опозиционер Алексей Навални на 3 години и половина затвор, както и по линия на предполагаемата руска кибер атака срещу американски федерални агенции.

Пактът, който влезе в сила през 2011 г., ограничава ядрения арсенал на САЩ и Русия, като двете страни не могат да държат в оперативна готовност повече от 1550 стратегически ядрени глави.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в длъжност на 20 януари, предприе бързи действия за удължаване на договора, след като неговият предшественик Доналд Тръмп опита да го обвърже с тристранни преговори с Китай, които има значително по-малък ядрен арсенал.

Вашингтон и Москва оцениха удължаването на договора като победа, заявявайки, че той ще донесе стабилност и прозрачност по ядрените въпроси. Двете страни обаче подчертаха, че те все още имат разногласия по редица въпроси.

„Макар че работим с Русия за защита на американските интереси, ние ще държим Москва отговорна за враждебните й действия и за злоупотребите с човешките права“, коментира американският държавен секретар Антъни Блинкен в комюнике.

Байдън подчерта, че държи Русия отговорна за действията й срещу Алексей Навални, който тази седмица бе осъден на 3 години и половина затвор. Съдебното решение предизвика нови протести в Русия, които правителството опита да потуши с масови арести.

В разговор на 26 януари, руският президент Владимир Путин и Джо Байдън обсъдиха и кибер атака срещу американските федерални служби, преписвана на Русия. Москва отрича да има роля в атаката.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред