САЩ няма да допуснат руска намеса на междинните избори през ноември

САЩ няма да допуснат руска намеса на междинните избори през ноември

САЩ няма да допуснат руска намеса на междинните избори през ноември

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, Джон Болтън, заяви че е предупредил секретаря на Съвета за сигурност на Русия, Николай Патрушев, страната му да не се меси в междинните избори в САЩ през ноември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След разговори с Патрушев в Женева Болтън каза, че въпросът за намесата е попречил да се приеме заключителна обща декларация на двете страни. "Ясно заявих, че няма да търпим вмешателство на изборите тази години и сме подготвени да предприемем нужните стъпки да предотвратим това", отбеляза на пресконференция той.

Болтън каза, че в разговорите с Патрушев е било обсъдено и поетапното изтегляне на Иран от Сирия. САЩ искат иранските войски да напуснат Сирия, но Вашингтон отхвърля руския план за обвързване на този процес с американски отстъпки, заяви Болтън, цитиран от ДПА.

Патрушев предложи Съединените щати да се откажат от петролното ембарго срещу Иран, планирано за ноември, в замяна на ограничаване на територията на иранското военно присъствие в Сирия, каза американският представител. "Ние отхвърлихме това предложение преди, отхвърлихме го и днес. Санкциите остават, това е категорично", подчерта Болтън.

Патрушев обяви, че Русия и САЩ са се споразумели да възстановят каналите за комуникация между руските и американските министерства на отбраната и на външните работи, както и между началник-щабовете на двете страни.

Разговорите между Болтън и Патрушев продължиха повече от пет часа, отбелязва ТАСС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ