Белия дом отхвърли всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция

Белия дом отхвърли всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция

Белия дом отхвърли всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция

Американското правителство отхвърли всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция, като заяви, че те излизат извън обсега на наложените наскоро санкции, предаде ДПА.

Икономическите проблеми не започнаха, когато ние въведохме онези санкции спрямо две лица на 1 август тази година, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Според нея икономистите ще се съгласят, че това, което се случва в Турция, излиза далеч извън обсега на приложените в последно време от САЩ различни политики и механизми.

На брифинги вчера Науърт, както и говорителката на Белия дом Сара Сандърс са поставили въпроса за задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън, който е съден по обвинения в тероризъм и шпионаж.

Случаят с американския пастор Брънсън е един от серия спорни въпроси, довели до влошаване на отношенията между САЩ и Турция. Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението. САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласията, свързани със задържането на американския пастор, предаде БТА.

Сандрес заяви, че американският президент Доналд Тръмп продължава да е разочарован от това, че Брънсън, други американски граждани и служители от дипломатически представителства все още не са освободени.

Ние ще продължим да призоваваме Турция да постъпи правилно и да освободи тези лица, каза Сандърс пред репортери.

Американският шарже д'афер в Анкара Джефри Ховилиър посети вчера пастор Андрю Брънсън, който се намира под домашен арест в град Измир, и призова делото срещу него и делата срещу други американци, задържани в Турция, да бъдат решени "незабавно" и "по справедлив и прозрачен начин".

Сандърс каза, че няма политическа декларация в отговор на призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бойкот на американски електронни изделия като например Айфон. Тя посочи обаче, че съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън се е срещнал в понеделник с турския посланик в САЩ и е изразил американските безпокойства.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ