САЩ санкционират Песков и 7 руски олигарси

САЩ санкционират Песков и 7 руски олигарси

Съединените щати са предприели действия за налагане на нови санкции срещу богати руснаци в пореден опит да окажат натиск върху президента на Русия Владимир Путин, докато инвазията му в Украйна продължава, предаде Би Би Си.

Санкциите са насочени срещу членове на руския елит, техните семейства и близките им сътрудници, които ще загубят достъпа си до американската финансова система.

„Целта е да се увеличи максимално въздействието върху Путин“, заяви американският държавен глава Джо Байдън.

Сред санкционираните е и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, определян от Белия дом като „главен доставчик на пропагандата на Путин“.

54-годишният Песков, който по-рано попадна под санкции и от Европейския съюз, е част от списък със седем олигарси и близо две дозини длъжностни лица и семейни членове, чиито активи в САЩ ще бъдат замразени и използване на всяка тяхна американска собственост ще бъде блокирано.

„Тези лица са забогатели за сметка на руския народ. Ще продължим да работим заедно с нашите съюзници и партньори, за да държим отговорни руските олигарси и корумпирани лидери, които печелят от този насилствен режим“, Белия дом.

Сред санкционираните е и основателят на руската минна компания Metalloinvest Алишер Усманов, който няма да може да ползва суперяхтата си и частния си самолет. Усманов, както и бившият вицепремиер на Русия Игор Шувалов, бяха санкционирани по-рано и от Великобритания.

В четвъртък Байдън заяви, че западните санкции срещу Русия вече имат „дълбоко“ въздействие.

„Нашият интерес е да поддържаме най-силната кампания за обединено икономическо въздействие върху Путин в цялата история и мисля, че сме на път да направим това“, каза той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ