САЩ се готвят за урагана Флорънс

САЩ се готвят за урагана Флорънс

САЩ се готвят за урагана Флорънс

Милиони жители на източното крайбрежие на САЩ се придвижват към вътрешността на страната или търсят убежище на място, разтревожени от приближаването на урагана Флорънс, който може да предизвика огромни опустошения, особено ако донесе значителни дъждове, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Мощната буря, съпътствана от ветрове със скорост 210 километра в час, би трябвало да достигне сушата към петък, а когато стане това, се очаква стихията да бъде чудовищна, предава БТА.

Националният център по ураганите прогнозира, че освен със силни ветрове тя ще връхлети бреговете на щатите Северна Каролина, Южна Каролина и Вирджиния с големи, животозастрашаващи вълни. А когато достигне сушата, нейните поройни дъждове могат да причинят катастрофални наводнения и значително преливане на реките в обширни територии в Северна и Южна Каролина и щатите от Средния Атлантик.

Изправени пред тези заплахи, много жители на крайбрежието и летуващи туристи тръгнаха към вътрешността на страната, подтикнати от заповедите за евакуация, издадени от губернаторите на Северна и Южна Каролина и множество местни власти. Други казаха, че ще чакат, надявайки се да могат да се порадват на още един ден риболов или плажуване, преди да се отправят към хълмовете. А някои заявиха, че няма да се поддадат на бурята и ще останат на място, отбелязва "Ню Йорк таймс".

На над милион и половина души беше наредено да се евакуират от крайбрежните райони преди бурята. Подобно на урагана Харви, който се спря над Тексас през 2017 г., Флорънс може да се задържи над югоизточните щати няколко дни, след като достигне сушата, изливайки от 40 до 65 сантиметра дъжд, а на някои места и до 90 сантиметра. Наводненията може да бъдат подобни или по-тежки от тези, които предизвика ураганът Матю през 2016 г. в Северна и Южна Каролина, изтъква в. "Вашингтон пост".

Стотици училища в региона бяха затворени заради бурята. Властите предупредиха, че милиони хора в районите, през които ще премине Флорънс, може да останат без електричество седмици наред, ако силните ветрове прекъснат електропроводите, а поройните дъждове наводнят оборудването. В региона има 16 ядрени реактора, а специалисти подготвиха за спиране атомната електроцентрала в Брънсуик, която е най-близо до мястото, където се очаква ураганът да достигне сушата, посочва американското издание.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че правителството е "абсолютно, напълно подготвено" за бурята, отбелязва британският в. "Гардиън".

Тръмп изтъкна реакцията на своето правителство при урагана Мария преди година като "успех". Той направи това, въпреки че по онова време имаше много критики срещу него заради бавния и незначителен отговор при опустошенията, които Мария нанесе в Пуерто Рико.

Изявлението му бързо беше порицано от властите в Пуерто Рико и американски политици. Лидерът на демократите в Сената Чарлз Шумър заяви, че "това е обиден, вреден и очевидно неверен коментар от президента". "Почти 3000 наши сънародници умряха в Пуерто Рико след урагана Мария. Това е точно обратното на "успех", каза Шумър. Сенаторът Бърни Сандърс заяви, че "това не е успех", а "трагедия и позор", посочва "Гардиън".

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ