САЩ ще приключат бойната си мисия в Ирак до 31 декември

САЩ ще приключат бойната си мисия в Ирак до 31 декември

САЩ възнамеряват да завършат бойната си мисия в Ирак до 31 декември, докато подкрепата за местните сили за сигурност, както и за кюрдските паравоенни формирования, ще продължи. Това се казва в съвместното изявление на двете страни, публикувано в понеделник след резултатите от стратегическия диалог. Срещата беше съпредседателствана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и иракския външен министър Фуад Хюсеин, предава TACC

"Делегациите подчертаха, че базите, използвани от контингента на САЩ и коалицията, са иракски и действат в съответствие с действащото законодателство на страната. Това не са американски и коалиционни бази, международният контингент присъства само за подкрепа на иракското правителство в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД)", се отбелязва в текста, публикуван от пресслужбата на Държавния департамент. 

"След неотдавнашни технически консултации делегациите решиха, че сътрудничеството в областта на сигурността ще бъде изцяло трансформирано и ще се съсредоточи върху обучението, консултирането и подготовката на (иракските сили), споделянето на разузнавателни данни и до 31 декември 2021 г. в Ирак няма да има американски сили, участващи в бойна мисия", се посочва в комюникето. 

Освен това, американската страна възнамерява да продължи да оказва подкрепа на иракските сили за сигурност и кюрдските формирования "Пешмерга", "за изграждане на капацитет за противодействие на бъдещи заплахи". 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ