САЩ спират финансовата помощ за Пакистан

САЩ спират финансовата помощ за Пакистан

САЩ спират финансовата помощ за Пакистан

Съединените щати обявиха, че ще спрат да предоставят финансова помощ за Пакистан в областта на сигурността, предаде Би Би Си.

Като причина за своето решение от САЩ посочват, че властите в Исламабад не са предприели „решителни действия“ срещу терористичните групировки, които според Вашингтон дестабилизират региона.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че не може да посочи точния размер на замразената сума, но поясни, че наказателната мярка е в допълнение на 255-те млн. долара за военна помощ за Пакистан, които САЩ спря да праща през август.

„Днес можем да потвърдим, че временно спираме помощта за Пакистан, докато правителството на страната не предприеме решителни действия срещу афганистанските талибани и мрежата Хакани, които смятаме, че дестабилизират региона и заплашват живота на американския военен персонал в Афганистан“, заяви Науърт.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп каза, че САЩ са постъпили „глупаво“ като са дали на Пакистан повече от 33 млрд. долара за помощ в рамките на последните 15 години, а че в замяна са получили само „лъжи и измама“. Той потвърди дългогодишните обвинения, че Пакистан „дава сигурно убежище на терористите, които САЩ преследват в Афганистан“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ