САЩ: Виждаме признаци за възможна употреба на химическо оръжие от сирийското правителство

САЩ: Виждаме признаци за възможна употреба на химическо оръжие от сирийското правителство

САЩ: Виждаме признаци за възможна употреба на химическо оръжие от сирийското правителство

САЩ виждат признаци, че сирийското правителство може да използва химическо оръжие, включително предполагаема атака с хлор в неделя в Северозападна Сирия. Това заяви вчера американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс.

"Все още събираме информация за този случай, но отново предупреждаваме, че ако режимът на Асад използва химически оръжия, ние от САЩ и съюзниците ни ще отговорим бързо и по съответния начин", посочи американското външнополитическо ведомство.

Руската армия съобщи, че екстремисти в Северозападна Сирия са предприели атака срещу сирийските правителствени сили, съобщи Асошиейтед прес.

Ген.-майор Виктор Купчишин, ръководител на руския Център за помирение в Сирия, каза, че свързаните с Ал Каида екстремисти са започнали офанзивата вчера в провинция Идлиб, и допълни, че в нея участват и танкове, предаде БТА.

Руският военен представител посочи, че сирийската армия оказва отпор.

Купчишин добави, че пленени от сирийската армия екстремисти са съобщили за план за организиране на фалшива химическа атака в градовете Саракиб и Джарджаназ и за обвиняване на правителствените сили за нея. Той заяви, че екстремистите са сформирали специално "Химическо крило", за да произвеждат и трупат запаси от отровни вещества.

Активисти и организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщиха, че в северните околности на град Хама в Централна Сирия също е предприета офанзива срещу правителствените сили, а целта й е бунтовниците да си върнат загубените по-рано през този месец територии в района, предаде ДПА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ