САЩ забраниха на 76 саудитци да влизат на американска територия заради убийството на Хашоги

САЩ забраниха на 76 саудитци да влизат на американска територия заради убийството на Хашоги

САЩ забраниха на 76 саудитци да влизат на американска територия заради убийството на Хашоги

САЩ забраниха днес на 76 саудитци да влизат на американска територия, като заявиха, че няма да толерират хора, които заплашват или нападат активисти, дисиденти и журналисти от името на чуждестранни правителства, предаде Ройтерс, цитирайки държавния секретар Антъни Блинкън.

Малко след оповестяването на доклад на американското разузнаване, свързващ саудитските власти с убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., Блинкън обяви, че Държавният департамент на САЩ налага "забрана "Хашоги" - политика за визови ограничения срещу "личности, които, действайки от името на чуждестранно правителство, се предполага, че са пряко замесени в сериозни, екстратериториални дейности, насочени против дисиденти".

Според разсекретен доклад на американското разузнаване саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил операция за залавяне или ликвидиране на Хашоги.

Американското финансово министерство заяви, че е наложило санкции на бившия саудитски служител Ахмад Хасан Мохамед ал Асири, определен като "главатар" в убийството на Хашоги, посочва ДПА.

Според министерството, Асири е бил заместник-директор на Службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия.

Американското ведомство също така обяви санкции срещу Силите за бърза намеса - подразделение от охраната на Мохамед бин Салман, участвало в убийството на Хашоги според разсекретения разузнавателен доклад, предаде БТА.

"На замесените в отвратителното убийство на Джамал Хашоги трябва да се потърси отговорност. С това действие финансовото министерство санкционира Силите за бърза намеса на Саудитска Арабия и висш саудитски служител, който е бил пряко замесен в убийството на Джамал Хашоги", каза американският финансов министър Джанет Йелън.

Рияд отрича в убийството на Хашоги да е замесен престолонаследникът, който фактически управлява кралството.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Неочакван обрат: Първото предложение за отстраняването на Гешев беше оттеглено
ДБ поискаха оттегляне на Пеевски от комисията за конституционна реформа. ДПС няма да отстъпи, публикува свой проект за промени
Комуникационна агенция together& е най-награждаваната на IAB MIXX Awards 2023
Първата задача на Спецов като шеф на НАП: Ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Водата от язовир „Каховка“ разнася мини, предупреди Червеният кръст