Саудитски принц: Не може да се разчита на ЦРУ за заключения по случая „Хашоги“

Саудитски принц: Не може да се разчита на ЦРУ за заключения по случая „Хашоги“

ЦРУ не е непременно най-високият стандарт за достоверност или точност при оценката на ситуациите. Това заяви саудитският принц Турки ал-Файсал пред журналисти в Абу Даби в отговор на информацията, че разузнавателна агенция разполага със запис, уличаващ престолонаследника Мохамед Бин Салман като поръчител на убийството на Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

Файсал, който е бивш ръководител на саудитското разузнаване и посланик на страната в САЩ, каза, че доклада на ЦРУ за ядреното въоръжаване на Ирак, който проправи пътя на американската инвазия в страната през 2003 г., е нагледен пример, че информацията, с която разполага агенцията, може да бъде ненадеждна.

„Това беше най-яркият пример за неточна и погрешна оценка на ситуацията, който доведе до мащабна война и до смъртта на хиляди души“, каза той по време на събитие, организирано от базираният в Ню Йорк Институт на Бейрут.

„Не разбирам защо ЦРУ не било подведено под отговорност в съда в САЩ. Това е моят отговор на въпроса кой е виновен, кой не е и какво се е случило в консулството в Истанбул“, каза още Фейсал.

Миналата седмица в. „Вашингтон пост“, в който излезе последната статия на Хашоги, публикува информацията, че представители на ЦРУ стигнали до заключението, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста.

Американският президент Доналд Тръмп оспори разкритията и заяви, че от ЦРУ не са стигали до подобни заключения, но че от агенцията имат „определен възглед по въпроса“.

В четвъртък турският в. "Хюриет" съобщи, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е намекнала на турските власти по време на посещението си в Анкара, че агенцията разполага с запис, на който се чува как Мохамед бин Салман дава указания да „бъде запушена устата на Хашоги“.

Хашоги беше убит на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул при покушение, което според турските власти е било наредено от етажи на властта в Саудитска Арабия. Убийството предизвика най-голямата политическа криза в страната през последните 20 години.

Миналата седмица главният прокурор на Саудитска Арабия поиска смъртна присъда за петима обвиняеми по случая, но оневини напълно престолонаследникът принц Мохамед бин Салман

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ