Си Цзинпин в Париж: Китай желае силна и просперираща Европа

Си Цзинпин в Париж: Китай желае силна и просперираща Европа

Си Цзинпин в Париж: Китай желае силна и просперираща Европа

"Силна и просперираща Евора отговаря на нашата визия за многополюсен свят", заяви вчера китайският президент Си Цзинпин, който е на държавно посещение във Франция, предаде Франс прес.

Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и развитие, заяви Си Цзинпин на съвместната пресконференция с президента на Франция Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

Френският президент пледира за "силно еврокитайско партньорство". То трябва да се гради върху "силен мултилатерализъм" и "лоялни и равноправни" икономически отношения , заяви Макрон пред журналистите.

Той съобщи, че Франция и Китай ще си сътрудничат по редица конкретни проекти за инвестиции в трети страни в рамките на китайския инфраструктурен мегапроект "Един пояс, един път". Си Цзинпин уточни, че са дефинирани три списъка с пилотни проекти, предаде БТА.

Поканих президента Макрон отново да посети Китай през втората половина на годината, заяви китайският президент, цитиран от ТАСС. Китай никога не е забравял специалната връзка, която има с Франция, подчерта той и добави, че двете страни възнамеряват да засилят комуникацията и стратегическото сътрудничество, да се борят срещу климатичните промени и другите световни предизвикателства, както и да защитават многостранната система на търговията.

Макрон заяви, че е изразил в диалога с китайския си колега загрижеността на Франция и Европа относно спазването на фундаменталните права в Китай. Имахме откровен разговор по този въпрос, каза Макрон, като уточни, че е споменал редица индивидуални случаи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ