Съдът в Хага удължи ареста на Хашим Тачи

Съдът в Хага удължи ареста на Хашим Тачи

Специализираният съд в Хага удължи задържането на бившия косовски президент Хашим Тачи. Това съобщи ръководителят на отдела за връзки с обществеността на Специализирания съвет на Косово Анджела Грип, цитирана от "Газета Експрес" и БГНЕС.

Грип заяви, че по делото "Тачи и другите" във вторник, 25 януари, е изпратена публична версия на решението на съдията по досъдебното производство, с която е разпоредена мярка за неотклонение задържане под стража на Хашим Тачи.

Както съобщава "Репортери", следващия петък, 4 февруари, ще се проведе статусна конференция за хода на производството срещу Хашим Тачи, Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими. Те са обвинени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. 

Припомняме, че на 30 ноември 2020 г. досъдебен обвинител от косовските специализирани камари оповести публично решението, потвърждаващо обвинението срещу Тачи, Весели, Селими и Красничи. След арестите им на 4 и 5 ноември бившите лидери на Армията за освободождение на Косово (АОК) бяха прехвърлени в арестите на косовските специализирани камари в Хага. 

В обвинителния акт се посочват обвинения в престъпления, като незаконни и произволни арести и задържане, жестоко отношение, мъчения и убийства, като те предполагаемо са извършени в периода от март 1998 година до септември 1999 година. 

Обвинението, твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи са наказателно отговорни под различни форми на отговорност за престъпленията, които са извършени в контекста на международен въоръжен конфликт в Косово и че са част от широко разпространена и систематична атака срещу лица, заподозрени в противопоставяне на АОК.

През януари 2021 г. Специализираният съд в Хага отхвърли молбите за освобождаване под гаранция на бившите лидери на АОК Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ