Столтенберг за годишнината ни в НАТО: Ще защитаваме България

Столтенберг за годишнината ни в НАТО: Ще защитаваме България

Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във видео обръщение към председателя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков и народните представители по повод 18-ата годишнина от приемането на България в Алианса. Видеото е публикувано на сайта на парламента снощи.

На 29 март преди 18 години Вашата страна стана член на нашия съюз, като България оттогава неизменно е била отдаден съюзник, заявява генералният секретар на НАТО. Той благодари за приноса на България към общата сигурност, като отбелязва, че това важи в не по-малка степен и за региона на Черно море, който е от голямо стратегическо значение за НАТО.

"Българският принос е още по-значим в този решаващ момент за нашата сигурност", казва Столтенберг по повод войната в Украйна. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават президента Путин да я прекрати незабавно, да изтегли всички свои войски и да се обърне към дипломацията, посочва той.

"Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един", заявява Столтенберг. Той насърчава България и всички съюзници да инвестират най-малко 2 процента от БВП за отбрана.

Знам, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще, казва още в обръщението си генералният секретар на НАТО.

Благодаря на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за топлото и ясно послание по повод 18 години от присъединяването на България в НАТО. България е НАТО, написа в профила си във фейсбук министър-председателят Кирил Петков. 

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ