СЗО: 90% от болниците в Афганистан може да спрат да работят

СЗО: 90% от болниците в Афганистан може да спрат да работят

СЗО: 90% от болниците в Афганистан може да спрат да работят

Стотици медицински учреждения в Афганистан са в риск от предстоящо затваряне, тъй като западните донори, които ги финансират, не могат да си кооперират с новото талибанско правителство. Това заяви служител на Световната здравна организация.

Около 90% от 2300 здравни заведения в цялата страна може да се наложи да затворят още тази седмица, каза регионалният директор на спешната помощ на здравната агенция на ООН Рик Бренан в интервю за „Ройтерс“.

По думите му вероятно западните донори имат разпоредби, които им пречат да се справят с талибаните. „Ще имаме пауза в операциите в голяма част от тези (здравни заведения). Според някои оценки до 90% ще спрат да функционират вероятно по-късно през седмицата и това ще се свърже с увеличаване на заболяванията и смъртта“, коментира Бренан.

СЗО опитва да запълни празнините в здравната система, като осигури доставки, оборудване и финансиране на 500 здравни центрове. Агенцията поддържа връзка и с Катар за медицински доставки със самолети.

„Надяваме се да имаме до два или три самолетни товара, доставени от правителството на Катар, вероятно в Кабул през следващата седмица“, допълни още здравният експерт. Следващите доставки ще включват тестове за COVID-19, както и консумативи за лечение на хронични заболявания.

Медицинските запаси продължават да се доставят през северния град Мазари-Шариф. СЗО проучва и сухопътни възможности чрез камиони от Пакистан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ